Συνταγή
Νηστίσιμα γλυκά: Εύκολη συνταγή για μηλόπιτα

Η μηλόπιτα είναι ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά που μπορείς να φτιάξεις και υπάρχουν αρκετές παραλλαγές ως προς τη συνταγή, ώστε να διαλέξεις εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στο γούστο σου. Το μόνο αρνητικό είναι το ότι δεν ανήκει στα νηστίσιμα γλυκά, ώστε να μπορείς να τη φτιάξεις όποτε θέλεις.
Ποιος είπε όμως ότι δεν υπάρχει τρόπος για να εξακολουθήσει να είναι νόστιμη χωρίς να έχει αυγά, γάλα και βούτυρο; Στη συνταγή που ακολουθεί θα δεις το πόσο εύκολα και οικονομικά μπορείς να τη φτιάξεις ακόμη και τις ημέρες που νηστεύεις!
Εύκολη συνταγή για να φτιάξεις νηστίσιμη μηλόπιτα

Τι υλικά θα χρειαστείς για τη ζύμη
- 100ml αραβοσιτέλαιο
- 110γρ. ζάχαρη
- 110ml χυμό πορτοκάλι (χυμός από 2-3 πορτοκάλια)
- 50ml κονιάκ
- 480-500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Τι υλικά θα χρειαστείς για τη γέμιση
- 5-6 μήλα
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 4 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας
Διαδικασία για να φτιάξεις νηστίσιμη μηλόπιτα
Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις είναι να προετοιμάσεις τη ζύμη σου. Για να ξεκινήσεις λοιπόν, ρίξε στο μπολ του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και άφησέ τα να ανακατευτούν για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Έπειτα, ρίξε και το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το κονιάκ και ανακάτεψέ τα για 1 λεπτό ακόμη, μέχρι να προσθέσεις σταδιακά το αλεύρι για να γίνει η ζύμη σου μαλακή. Μόλις τελειώσεις, τύλιξε τη ζύμη με ένα κομμάτι μεμβράνη και άφησέ τη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 15 με 20 λεπτά.

Τώρα σειρά έχει η γέμιση. Καθάρισε τα μήλα και κόψτα σε λεπτές φέτες, βάζοντάς τα σε μια κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση. Θέλουμε μέτρια φωτιά ώστε να σιγοβράσουν τα υλικά μας για 5 λεπτά, έως ότου τα μήλα να μαλακώσουν ελαφρώς.

Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά που είπαμε για τη ζύμη, πασπάλισε με αλεύρι τον πάγκο σου και χώρισε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Τώρα με τον πλάστη σου θα πρέπει να ανοίξεις το ένα κομμάτι, ώστε να είναι περίπου μισό εκατοστό. Μόλις το τελειώσεις πάρε ένα ταψί ή φόρμα 20 εκατοστών και ρίξε από πάνω το φύλλο που έφτιαξες και πάτησέ το ελαφρά με το χέρι σου για να μπει μέσα σε όλες τις πλευρές. Επίσης, θα πρέπει να πάρεις ένα πιρούνι και να κάνεις τρύπες στο κάτω μέρος.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να βάλεις τη γέμιση πατώντας την ώστε να γίνει συμπαγές το μείγμα. Άνοιξε και την άλλη ζύμη και κόψτη σε λωρίδες και διακόσμησε το πάνω μέρος, για να μοιάζει με πλέγμα, όπως και στην εικόνα.
Τέλος, πασπάλισε την επιφάνεια με ζάχαρη και βάλτη να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Είναι μια πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή, όπως θα διαπίστωσες και σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσεις!
Πηγή: www.ediva.gr


